Den svenska versionen

Varför cykla långt och ensamt

“Sätt dig på cykeln och börja trampa”.

Mitt råd till alla som funderar

att börja med långdistanscykling


2010 Jag var inblandad i en olycka på Falkenloppet i Nynäshamn. Under min konvalescens jag funderade på hur det skulle vara att cykla i 24 timmar på min racer. Bara stoppa för vatten och mat, bara ett VISA-kort Ingen extra utrustning. Samtidigt läste jag om några svenska cyklister på väg till Kina. För att göra en lång historia kort, jag la ned projekt “24 timmar”. Bestämde att fem veckors cykelresa var lagom länge. Jag hade tidigare varit i andra delar av Ukraina, men inte vid Svarta havet. Jag bestämde att Odessa skulle vara ett rimligt avstånd från Sverige.

Den vintern läste jag mycket på Internet om långfärdscykling, gjorde planer och hade idéer om hur och var man kan cykla. Jag sålde min tempocykel, köpte campingutrustning och snart var det tid att ge mig iväg.

En viktig del av denna berättelse är min ökade trötthet och utmattning. Från cykelolyckan och ett år var jag konstant trött. I maj 2011 var jag tvungen att åka till sjukhuset eftersom jag svimmade på mitt jobb. 24 timmar senare låg jag på operationsbordet och fick en pacemaker.

Tio dagar efter att jag fick min pacemaker började jag cykla mot Odessa. Östeuropa har alltid fascinerat mig. Jag har haft förmånen att resa till dessa länder i mitt arbete vid Östsvenska Handelskammaren. Men det har också hindrat mig från att åka utanför huvudstäderna. Nu ville jag komma närmare människor och se hur de lever på landsbygden.

Färden gick från Tallinn genom Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland och Ukraina för att sluta i Odessa vid Svarta havet. Det var en bra resa. Alla länder var intressanta, även om det inte var några berg. Jag mötte människor och såg många intressanta platser. Läs mer om det här.

“Det är en farlig verksamhet Frodo,

om gå ut genom din dörr. Du går på vägen,

och om du inte håller dig på dina dina fötter,

det är ingen som vet vad du kan bli indragen till.”

Bilbo, in Lord of the Rings

Min resa till Odessa var en trevlig första resa och bara dagar efter att jag återvänt till jobbet började jag planera min nästa resa.  Denna resa gick igenom Europa. Med start i Stockholm för att sluta i Aten. Ni kan läsa mer om den här.

Stärkt av två Europeiska cykelupplevelser kände jag att nu är det dags att testa något nytt. En ny kontinent, längre tid. Jag bestämde mig för tre månader i Sydamerika. Det blev en resa över höga pass i Anderna, följt av ändlösa vägar genom Amazonas till Gran Sabana och vandring till Angels Fall. Resan avslutades i Caraccas. Ni kan läsa om den resan här.

Tillbaks i Sverige men även tillbaks till ett nytt jobb så “Cykelupplevelser 2014 blev inte så lång. Det blev en vända till Östersund och tillbaks. I oktober blev längtan till vägarna och äventyren stora så jag passade på att ta lite ledighet och cyklade till Finland och genom Finland från Åbo till Helsingfors. Ni kan läsa mer här.

2015 cykelupplevelser blev en resa i den nya världen, USA.  Det blev 34 dagar från Key West till Boston. Följ resan här,

Nöjd med Cykelupplevelser 2015 ville jag öka utmaningen. 2016 gick resan till Storbritannien. Det blev 20 dagar i UK. Från Edinburg till Brighton.  Ni kan läsa om den resan här.

Så efter överväganden och funderande beslutade jag mig för att återvända till USA. 2017 cykelupplevelser blev Chicago till New Orleans.  Läs mer här.

jag kom inte hela vägen till New Orleans som ni kanske läste ovan.  Så för att få ihop resor med semester och jobb så stannade cykelupplevelser 2018 i Sverige.  En kort runda till Västervik och tillbaks i slutet av april. Den resan kan du läsa mer om här.

Jag kände att jag var klar med USA. Jag började titta på nya utmaningar. Mina ögon fastade för Kaukasus som intressant. Jag bestämde mig för att Kaukasus skulle vara intressant att besöka. Jag planerade att besöka. Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. Men det gick inte som planerat, du kan läsa mer här.

Pandemin satte stopp för alla resor utanför Sverige 2020 så istället för att cykla till Santigo de Compostela i norra Spanien blev det en runda norrut i Sverige. Du kan läsa mer om den resan här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.