Den svenska versionen

Varför cykla långt och ensamt

“Sätt dig på cykeln och börja trampa”.

Mitt råd till alla som funderar på

att börja med långdistanscykling.

 

2010 Jag var inblandad i en olycka på Falkenloppet i Nynäshamn. Under min konvalescens jag funderade på hur det skulle vara att cykla i 24 timmar på min racer. Bara stoppa för vatten och mat, bara ett VISA-kort Ingen extra utrustning. Samtidigt läste jag om några svenska cyklister på väg till Kina. För att göra en lång historia kort, jag la ned projekt “24 timmar”. Bestämde att fem veckors cykelresa var lagom länge. Jag hade tidigare varit i andra delar av Ukraina, men inte vid Svarta havet. Jag bestämde att Odessa skulle vara ett rimligt avstånd från Sverige.

Den vintern läste jag mycket på Internet om långfärdscykling, gjorde planer och hade idéer om hur och var man kan cykla. Jag sålde min tempocykel, köpte campingutrustning och snart var det tid att ge mig iväg.

En viktig del av denna berättelse är min ökade trötthet och utmattning. Från cykelolyckan och ett år var jag konstant trött. I maj 2011 var jag tvungen att åka till sjukhuset eftersom jag svimmade på mitt jobb. 24 timmar senare låg jag på operationsbordet och fick en pacemaker.

Tio dagar efter att jag fick min pacemaker började jag cykla till Odessa. Östeuropa har alltid fascinerat mig. Jag har haft förmånen att resa till dessa länder i mitt arbete vid Östsvenska Handelskammaren. Men det har också hindrat mig från att åka utanför huvudstäderna. Nu ville jag komma närmare människor och se hur de lever på landsbygden.

Färden gick från Tallinn genom Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland och Ukraina för att sluta i Odessa vid Svarta havet. Det var en bra resa. Alla länder var intressanta, även om det inte var några berg. Jag mötte människor och såg många intressanta platser. Läs mer om det här.

Min resa till Odessa var en trevlig första resa och bara dagar efter att jag återvänt till jobbet började jag planera min nästa resa.  Denna resa gick igenom Europa. Med start i Stockholm för att sluta i Aten. Ni kan läsa mer om den här.

Stärkt av två Europeiska cykelupplevelser kände jag att nu är det dags att testa något nytt. En ny kontinent, längre tid. Jag bestämde mig för tre månader i Sydamerika. Det blev en resa över höga pass i Anderna, följt av ändlösa vägar genom Amazonas till Gran Sabana och hike till Angels Fall. Resan avslutades i Caraccas. Ni kan läsa om resan här.

Tillbaks i Sverige men även tillbaks till ett nytt jobb så “Cykelupplevelser 2014 blev inte så lång. Det blev en vända till Östersund och tillbaks. I oktober blev längtan till vägarna och äventyren stora så jag passade på att ta lite ledighet och cyklade till Finland och genom Finland från Åbo till Helsingfors. Ni kan läsa mer här.

2015 cykelupplevelser blev en resa i den nya världen, USA.  Det blev 34 dagar från Key West till Boston. Följ resan här, eller här (eng)

Nöjd med Cykelupplevelser 2015 ville jag öka utmaningen. Men det blev abra 20 dagar i UK. Från Edinburg till Brighton.  Ni kan läsa om den resan här.

 

 

 

 

Comments are closed.